Utsatta EU-medborgare utnyttjas

ANNONS
|

Länsstyrelsen har gjort en nationell kartläggning. Utsatta EU-medborgare finns över hela landet. Framför allt kommer de från Rumänien och Bulgarien och både vuxna och barn drabbas av exploatering. Problematiken omfattar både EU-medborgare som kommer hit frivilligt för att försöka tjäna ihop pengar och de som utsätts för tvång.

Ibland handlar det om fattiga människor som lurar andra fattiga människor, i andra fall kan det handla om organiserad brottslighet där den utsatte exploateras, ofta för flera ändamål.

Länsstyrelsen påpekar att siffrorna baseras på frågan "kan ha utnyttjats" och därför ska tolkas med försiktighet.

-Det ger dock en värdefull bild av situationen - och den är allvarlig, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot människohandel vid länsstyrelsen i Stockholm.
-Den sociala utsattheten är grunden och drivkraften till att personer hamnar här, och den börjar ju redan i ursprungslandet. Sedan kan vi se att här i Sverige finns personer som drar nytta av det.

Resultaten från rapporten visar att antalet utländska EU-medborgare som under 2013 kan ha utnyttjats är:

ANNONS

537-845 personer inom tvångsarbete

305-555 personer inom tiggeri

191-355 personer inom brott

159-395 personer inom sexuella ändamål

Kartläggningen ger ingen exakt bild, både under- och överrapportering kan ha förekommit, enligt länsstyrelsen. En och samma person kan även ha rapporterats som offer för flera sorters exploatering.

Från tolv län finns uppgifter om att barn kan ha utsatts. Ett 50-tal har identifierats som utsatta för tvångsarbete, lika många för tiggeri, ett 40-tal för att begå brott och ett 30-tal för sexuella ändamål. Flickor är i majoritet när det gäller tvångsarbete och sexuella ändamål, och pojkar när det gäller att begå brott och tiggeri.

-Det är en katastrof att barn utnyttjas. Det är extremt allvarligt, säger Patrik Cederlöf.

Det kommer allt fler signaler om att utländska EU-medborgare i Sverige löper förhöjd risk att utsättas.

-Det finns inte heller något som tyder på att problemet minskar i omfattning.

Att rumäner och bulgarer blir utnyttjade på arbetsmarknaden är en problematik som Stadsmissionen känner till.

-Det är många som blir mer eller mindre lurade och får jättelåga löner, alltså 20-30 kronor i timmen, exempelvis på restauranger och byggen, säger Arto Moksunen, verksamhetsledare på Crossroads.

Att personer tvingas in i tiggeri ställer han sig mer tveksam till.

-Det är en fråga som jag har ställt i tre års tid till mina medarbetare och många romer som kommer hit, men ingen har kunnat bekräfta att det finns någon maffia eller att de är tvingade till att tigga.
ANNONS