Svårt hinna fånga upp nätdroger

ANNONS
|

Det var i våras som drogen 5-it dök upp. 15 personer avled mellan april och augusti, varav en i Göteborg. Ett antal personer har också krävt kvalificerad intensivvård för att överleva.

Drogen verkar som ecstasy men syns inte på vanliga drogtester. 5-it gör bland annat att kärlen i kroppen drar ihop sig, vävnaden dör och man tvingas att amputera när kallbranden träder in. I USA finns en 20-årig man amputerat båda sina armar och ben.

Det tog bara tre veckor innan 5-it gick från att vara en substans till att bli knark.

Narkotikaklassandet av 5-it innebär att innehav och bruk nu är straffbart, men även innan klassificeringen kunde tull och polis beslagta och förstöra substanser.

ANNONS

Detta tack vare en ny lag som kom i april 2011 – om substansen anses som hälsofarlig och kan komma att narkotikaklassas.

Men kampen kan liknas vid Davids mot Goliat. Drogerna når oftast Sverige via posten och de kemiska sammansättningarna ändras ofta för att undkomma lagen. Hos Folkhälsoinstitutet som utreder substanserna finns nu 48 ämnen, och listan uppdateras varje vecka.

– Nya ämnen dyker upp hela tiden, alla jobbar verkligen så snabbt de kan men ingen vet vad som dyker upp. Folk sitter ju i sina källare och kokar ihop drogerna, säger Bo G Pettersson vid Socialdepartementet som tar det slutgiltiga beslutet om narkotikaklassning efter Folkhälsoinstitutets utredning.

20 substanser har blivit klassificerade som narkotika sedan 1 april 2011.

Trots svårigheterna att hinna med så ses förstörandelagen som en bra lag.

– Innan den trädde i kraft var det otillfredsställande lämna tillbaka substanser som spreds vidare. Huvudpoängen är att förhindra spridning, säger Stina Lundqvist, åklagare vid åklagarkammaren i Göteborg.

– Visst är det svårt för lagstiftningen att hänga med, det är ju bara att ändra på en molekyl så har man en helt ny substans. Men man kan också fråga sig vad som skulle ha hänt om vi inte haft den lagen, hur mycket som spridits utan att vi kunnat göra något, fortsätter Stina Lundqvist.

ANNONS

Precis när lagen trätt i kraft gjorde polisen tillsammans med Skatteverket en razzia mot företaget Smartbar, då en av Sveriges största försäljare av nätdroger. Alla preparat beslagtogs, till ett uppskattat värde av 30 miljoner.

I dag finns det företaget inte mer.

tullverket från januari till mitten av maj 2012 har fattat cirka 233 beslut om förstörande av nya droger som annars hade släppts in i landet.

källa: Tullverket

ANNONS