Historiskt handelsavtal klart

ANNONS
|

I natt blev världshandelsorganisationens globala handelsavtal klart - det första sedan WTO bildades 1995.

- Det är en oerhört viktig framgång för WTO, för Sverige, för svenska företag och för den globala ekonomin, säger Sveriges handelsminister Ewa Björling till TT på telefon från indonesiska Bali.

159 länder står bakom den världsomspännande reformen, som ses som en fjäder i hatten för nye WTO-chefen Roberto Azevêdo. Avtalet syftar till att minska kostnaderna för gränsöverskridande transaktioner, alltså export och import av varor och tjänster.

- Det ska gå enklare och snabbare. Rent konkret innebär det att procedurerna förenklas i termer av byråkrati och administration. Men det allra viktigaste är signalen, för nu kan förhandlingar på andra områden inom Doharundan återupptas, säger handelsministern.

Björling bedömer att ett nytt globalt frihandelsavtal inom Doharundan ska kunna öka världens samlade BNP med upp till 1 600 miljarder kronor, vilket är en mer konservativ prognos än andra beräkningar som landat på en tillväxt med hela 6 500 miljarder kronor (1 biljon dollar). Ewa Björling hänvisar då till en studie som Kommerskollegium gjort.

ANNONS

Roberto Azevêdo berättade enligt nyhetsbyråer att han ser den globala överenskommelsen som ett stort steg framåt för Doharundan. Målet med den är att avskaffa tullar för varor och tjänster.

- Men redan i dag visar studier att om vi gör en transaktion mellan Sverige och ett EU-land eller mellan Sverige och Norge, så kräver pappersarbetet i snitt 4-5 dagar. För varor och tjänster som vi skickar till andra områden, exempelvis Mellanöstern och Afrika, ökar antalet dagar betydligt. Att korta tiden är viktigt inte minst när u-länderna exporterar mat eftersom svinnet minskar, säger Björling.

Om arbetet med administrationen vid gränsöverskridande transaktioner minskar, finns det också utrymme för att sänka priset på varor och tjänster.

- Förhoppningsvis kommer konsumenterna märka det genom mer pengar i plånboken, säger Ewa Björling.

Även Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, liksom många internationella bedömare, är mycket nöjd:

- Det steg man har tagit inom WTO är historiskt, positivt och förhoppningsvis starten på ett utökat globalt samarbete, för det här är något som alla tjänar på.

Han tror att avtalet kan gynna Sverige extra mycket, eftersom vi är så exportberoende, men också att tillväxtekonomier i utvecklingsländer kan få ett lyft.

EU:s handelskommissionär Karl De Gucht säger att överenskommelsen om den internationella handeln satt hårt inne men räddade WTO från "irrelevansens mörker".

ANNONS