Anders Westgerd i Normaldemokraterna.
Anders Westgerd i Normaldemokraterna.

Spårvagnskupp stoppade trafiken

ANNONS
|

I dag går det åka en eller två rullstolar på en spårvagn i Göteborg. Och de måste stå på särskilda platser där de kan stå säkert. Detta räcker inte menar Anders Westgerd, ordförande i Normaldemokraterna och en av dem som ligger bakom aktionen.

– Vi kommer helt enkelt att ockupera en spårvagn. Vi kommer vara mellan sex och åtta människor med rullstol som vill åka samtidigt, säger han.

Men chauffören kan ju bara stänga dörrarna och åka därifrån.

ANNONS

– Då stormar vi spårvagnen.

Att aktionen kan skapa irritation hos andra resenärer är Anders Westgerd medveten om. Men för honom och de andra deltagarna handlar det om att markera.

– Om folk får vänta, ja det får vi göra varje dag. Det är inte många som vet hur vi har det. Vi får ju inte riktigt åka spårvagn.

Vad vill ni uppnå?

– Vi vill ha en tillgänglig kollektivtrafik. Men det är också en fråga om bemötande, ingen vill bli bemött med tillmälen. Vi vill också att nästa generations spårvagnar har fler flexibla ytor för de som använder rullstol. I dag får bara två rullstolar åka med.

Enligt Västtrafik är det en säkerhetsfråga, är det inte bra att de värnar om er säkerhet?

– Jo men när man köper in nya spårvagnar, där 70 procent ska vara låggolv. Då borde det finnas plats för fyra platser, det är rimligt.

På Västtrafik har man förståelse för aktionen och hur många rullstolsburna upplever situationen och att de vill få ut sitt budskap.

ANNONS

– Men vi tycker att det är bättre med dialog och diskussion eftersom detta drabbar många andra resenärer, säger Christer Olsson, avdelningschef för spårvagns- och båttrafiken på Västtrafik

Han lyfter också fram att de har samma mål, tillgänglig kollektivtrafik för alla. Men hur de nya vagnarna kommer att se ut får framtiden utvisa.

– Hur det ser ut framåt är inte avgjort. Det är ett övervägande hur inredningen ska se ut, utifrån resenärerna och de nya behov som finns.

Polisen kallades också till Järntorget. Efter knappt två timmar rullade trafiken igen, enligt Lars Gunnar Gustafsson, biträdande vakthavande befäl vid Göteborgspolisen.

– 14.50 lämnade patrullen Järntorget. En anmälan om brott om ordningslagen skrevs, säger han.

När GP ringer upp Anders Westgerd efter aktionen är nöjd med deras insats.

– Scenariot blev som vi tänkt oss. Chauffören kom ut och sa att bara två rullstolar fick åka med. Sen kom polisen och vi hade en dialog med dem. Efter en och halv timma steg vi av. Man kan aldrig vara helt nöjd när man måste göra den här typen av aktioner. Men vi ger inte upp, vi kommer dyka upp igen, säger han.

ANNONS

ANNONS