S fokuserar på tre områden

ANNONS
|

Det uppgav partiledaren Stefan Löfven när han presenterade partistyrelsens prioriteringar inför S-kongressen i april.

Bland prioriteringarna finns inte att lagstifta om rätt till heltid eller ökad kvotering av föräldraförsäkringen, vilket länge har varit heta debattfrågor i partiet.

I dokumentet "Framtidskontraktet" står att full sysselsättning ska vara det övergripande målet för S även inom välfärdspolitiken. Det innebär, enligt Löfven, att reformer som underlättar för människor att arbeta ska prioriteras. Han nämner som exempel fler nattöppna dagis och en äldreomsorg som innebär att anhöriga inte behöver gå ned i arbetstid för att hjälpa sina föräldrar.

S-kongressen 2009 tog beslut om ökad kvotering av föräldraförsäkringen, men det kom aldrig med som ett vallöfte i de rödgrönas valmanifest 2010. Löfven uppger att han vill inleda en diskussion om hur uttaget av föräldraledighet ska bli mer jämställt, men att det inte finns något förslag på kvotering under nästa mandatperiod.

ANNONS
-Vi tänker inte kasta om villkoren för barnfamiljerna, säger han.

Redan vid S-kongressen 2009 och i det rödgröna valmanifestet 2010 hotades med lagstiftning om rätt till heltidsarbete om inte fack och arbetsgivare löser frågan. Löfven är ännu inte beredd att sätta hotet till verket utan vill ge parterna mer tid att lösa frågan förhandlingsvägen. Löfvens krav på dem är:

-Det ska tas tydliga steg under nästa mandatperiod, betydligt fler kommuner och landsting än i dag ska ha heltid som norm.

Ett av kongressens hetaste ämnen blir frågan om hur vinster i privata företag som bedriver offentlig välfärd ska begränsas. Omkring 175 motioner har lämnats som berör vinst och kvalité i välfärden.

Partistyrelsen vill att kongressen avslår över hundra förslag, flera från tunga partidistrikt. Stockholms stad och Skåne föreslår att en icke vinstprincip ska gälla i vård, skola och omsorg. Kalmar län vill förbjuda vinstuttag ur friskolor. Uppsala län vill se en non profitprincip på skolområdet och Kronobergs län vill bland annat ha ett kommunalt veto när friskolor vill starta.

Partistyrelsen vill inte ha ett tak för vinstuttag. I stället föreslår den en vinstbegränsning genom ett antal olika regelskärpningar, som ska höja kvaliteten i välfärden, till exempel genom krav på personaltäthet och på personals utbildning. Partistyrelsen vill bland annat också att offentlighetsprincipen ska gälla för privata aktörer i offentlig välfärd och att kontroll och inspektioner ska öka.

När det gäller friskolor föreslår partistyrelsen att friskoleföretag ska ha ett obligatoriskt samråd med kommunen.

ANNONS

Löfven räknar med en intensiv debatt, men tror att hans linje får majoritetsstöd.

-Vi har ett starkt förslag, säger han.
ANNONS