Grillo skapar grubbel i Rom

ANNONS
|
-Han har ett öppet sinne och vi behöver öppna sinnen, sade Grillo om dramatikern Fo till journalister i Genua på tisdagen, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Att välja ny president blir ett av det nyvalda parlamentets första uppgifter i vår. Den 15 april ska en efterträdare utses till Giorgio Napolitano som suttit på honorärposten sedan 2006.

-Då är frågan om man kommer att välja någon som är villig att upplösa parlamentet eller som vill få det att hänga ihop. Det ökar förvirringen lite mer, säger Rolf Hugoson, lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Hugoson är en av många som nu tror på ett samarbete mellan vänstern och högern för att komma förbi Grillos vågmästarroll i överhuset

-Jag tror att man kommer att göra ett ärligt försök att bilda en stor allians, det verkar troligare än en koalition med Grillo.

I Italien talade de inblandade mycket om ansvar och allvar på tisdagen.

-Det står klart för alla att detta är en mycket känslig situation för landet. Vi ska i Italiens intresse ta det ansvar som detta val har gett oss, sade vänsterledaren Pier Luigi Bersani, vars koalition får majoritet i underhuset.

Han uppmanar också Beppe Grillos politikerkritiska rörelse, en potentiell samarbetspartner, att presentera ett program.

-Nu är de också på insidan. Antingen går de hem eller säger vad de vill göra med landet, säger Bersani.

Störst i överhuset blev högern och Silvio Berlusconi.

-Italien behöver regeras. Alla politiska sidor måste offra någonting, sade Berlusconi.

Berlusconi utesluter dock samarbete med avgående premiärministern Mario Monti och hans mittenpartier.

Beppe Grillo betonade för sin del att hans Femstjärnerörelse inte är "emot hela världen".

ANNONS
-Vi kommer att titta på reform för reform, lag för lag. Om det som föreslås finns i vårt partiprogram så kommer vi att utvärdera det, sade Grillo.

EU-företrädare och grannländer tryckte på att Italiens internationella åtaganden måste ligga fast.

Och EU-parlamentets talman, tyske socialdemokraten Martin Schulz, fick chans att lufta sin käpphäst om att åtstramningar och krispaket måste få sällskap av satsningar och investeringar.

-Vi måste ta det på allvar. Människor är beredda att göra uppoffringar, men inte till varje pris, sade Schulz enligt AFP.
ANNONS